DIA DE LA PILOTA I DANSÀ

DIA DE LA PILOTA I DANSÀ

DIA DE LA PILOTA I DANSÀ

El dia 19 d’octubre pel matí esta Entitat Cultural Valenciana El Piló, per a commemorar el Nou d’Octubre, dia nacional valencià, va celebrar, en el carrer Dr. Moliner el Dia de la Pilota Valenciana i per la vesprada una Dansá que recorregué els carrer de Burjassot.

A les 10 hores va tindre lloc una partida demostració del joc del raspall per dos quips de jovenils, l’quip A (compost per Javi, Albert i Enma) i l’equip B (compost per Cristian, Oscar i Dani) que fon molt celebrada pels espéctadors i a continuació es va procedir a disputar, després de la treta d’honor de l’alcalde de Burjassot, Rafa Garcia, el V Trofeu de Galocha El Piló entre els equips d’El Piló (compost per Pigat II, Adrià de Quart i Pablo Salvador), Nàquera (compost per Dani, Rafa i Enric) i Federació de Pilota Valenciana (compost per Pedro “el Surdo”, Martin Peluco i Pedrito “el feridor”). Després de jugades les corresponents partides va resultar guanyador l’equip de la Federació.

Tot seguit es va procedir a donar una charrada sobre la pilota valenciana pels oradors Aureli López, escritor, que va tractar sobre el trinquet de Burjassot i els jugadors més significatius d’este poble; Pigat II, destacat jugador i seleccionador de l’equip de pilota de la C. V., que va tractar sobre la seua trayectòria com a pelotari i també sobre els proyectes que té la Fedració per tal de promocionar este joc entre els jovens, sobretot a les chiques que cada dia són més les que el prectiquen; i Pedro el Surdo, jugador de pilota, que va tractar sobre la confecció de la pilota de vaqueta, dient, entre atres coses que es feen en pell de bou, omplides de borra i cosides a ma, per lo que, al ser un producte eminentment artesal, el seu preu eixia molt car (uns setanta Euros per pilota) i degut ad això actualment s’uasava poc, i per això hui en dia es juga més en pilota de badana que és molt més barata.

A continuació es va procedir a l’entrega de les medalles als participants i després de les paraules del President d’El Piló, per a agrair, tant a jugadors com a oradors, la seua participació en este V Trofeu de Galocha El Piló, fer una exposició breu de lo que significa este trofeu per a El Piló i acabar reivindicant la construcció d’un trinquet en Burjassot com el que existia ya fa temps. Per a finalisar l’escola de Cant d’Estil acompanyats per Tabal i Dolçaina interpretaren unes cançons referents al joc de pilota valenciana..

Tot seguit el assistent degustaren una saborosa caldera d’arròs ab fesols i naps, cuinada pel restaurant Trapemar.
Per la vesprada tingué lloc la IV Dansà de Burjassot organisada pel Grup de Danses El Piló, en la que participaren, junt ad este, Escola de Dolçaines El Piló, Pep Barat i Mª Victoria, El Forcat, Falla barri de la Llum, Farfalar, Pedralba, Falla Emili Baró-Enrique Ginestà, El Gremio, Quiqueries, el Chiquet de Burjassot, Silla, Faltriquera, Sergantana, El Cresol de Sagunt, Alfafar Bella Danses, Tramusser d’Almussafes i Ronda d’Aldaya.

Tots junts, eixint des de la sèu d’El Piló, carrer Dr. Moliner, desfilaren cantant i ballant per la Carretera de Llíria fins aplegar a la plaça Emili Castelar on estigueren dansant durant mija hora per a tornar a la sèu pel carrer Fermin Galan.

La Dansà fon molt celebrada pel numeròs públic que omplia les vores dels carrers per o passava.
Acabada la Dansá el Piló convidà a tots els participants a orchata i fartons.

[su_button url=»https://photos.app.goo.gl/3a4UVfEuybLiitnW7″ target=»blank» style=»flat» background=»#ce1010″ size=»5″ icon=»icon: camera» onclick=» » title=»Vore les images DIA DE LA PILOTA I DANSÀ»]Vore les imagens DIA DE LA PILOTA I DANSÀ[/su_button]