ACTUACIO BENEFICÈNCIA

ACTUACIO BENEFICÈNCIA - FOLCLOR EL PILÓ

ACTUACIO BENEFICÈNCIA

El dia 15 de juliol de 2023, va tindre lloc l’actuació dels grups El Piló (Danses, Escola de Danses, Rondalla, Tabal i Dolçaina, Escola de Dolçaina i Cant d’Estil), van fer una actuació en el Centre Museístic La Beneficència de Valéncia, titulada “De la Festa, la Vespra”, dins del cicle “Llavors de la nostra terra”, patrocinada per la Diputació Provincial de Valéncia.

En primer lloc prengué la paraula Pep Barat, president de l’Entitat Cultural Valenciana, per a expli-car el motiu d’esta actuació, una més de les moltes activitats que realisa esta Entitat, tant en estos grups com en lliteratura, pintura, difusió de jocs tradicionals valencians i atres, per a acabar agraint la presència de les autoritats de Burjassot, del Clavari Major de Sant Roc, dels socis d’El Piló i públic en general per la seua presència.

En acabar s’ou un volteig de campanes i pel passadiç central de la sala començaren a eixir en primer lloc la Rondalla tocant “Ya ve Cento de ca la nóvia”, seguida d’un grup de festers que, entre chala i rialles, anaven cantant la mateixa cançó. Una vegada dalt l’escenari la Rondalla es va retirar a un costat i un dels fester tragué un pergamí i va lligir el Pregó anunciant que anaven a escomençar les Festes de Sant Roc. Convidant a tot lo mon a vindre ad estes festes. I quan acaba un atre fester li anuncia que el seu pregó ha segut escoltat, puix ya vea un grup a punt d’entrar en la sala.
A partir d’eixe moment començaren a entrar els diferents grups formats per balladors i balladores que representaven a distintes comarques de la Comunitat Valenciana que anaven acompanyats per música de Rondalla i portaven obsequis per a sant Roc.

En primer lloc ho feren els de Requena, acompanyats per “Bolero de Requena” i després d’entregar el seu obsequi ballaren “Seguidilles de Requena” i “Jota d’Hortunas”; després ho feren els de Castelló, als sons de “Jagants de Morella” que entregat son obsequi ballaren “Bolero de Castelló” i “Fandango se Sant Mateu”; tot seguit eixiren a l’escenari els chiquets i chiquetes de l’Escola de Dansa El Piló, els quals en representació d’Alacant, portaven cistelletes plenes de caramelos i als sòns de “ Cucanyes de la Marina Baixa”, passejaren per passadiç tirant-los entre el públic i retornant a l’escenari ballaren “Jota de Muro” i “Jota de Banyeres”; per baix de l’escenari aparegué el dolçainer tocant “Betes de Sueca”, i es colocà davant l’escenari mentrimentres eixien els de la Ribera Basixa, que entregada la seua ofrena ballaren “Malagueny a de Corbera” i “Valencianes de Corbera”; els festers parlen de Xàtiva i un d’ells anuncia que ya estan ací, per lo que al compàs de “Habanera del Mareny”, va fer la seua entrada el grup de la Costera, els quals entregant el seu obsequi ballaren “Fandango de a tres” i “Bolero pla”; a continuació el grup de Tabal i Dolçaina eixiren a l’escenari i tocaren algunes tocates i quan acabaren als sons de la “Jota de Cofrentes” va entrar el grup de la Vall d’Ayora, els quals, una vegada entregat l’obsequi, ballaren “Fandango d’Ayora” i “Fandango de Cortes de Pallàs”. També hi ha que resenyar que a l’acabar de ballar cada grup dos membres del Cant d’Estil cantaren una cançó referent ad ells.

I ya per a finalisar els festers quedaren en l’escenari i el que havia llegit el Pregó va dir que açò no s’havia acabat ací, que n’hi hauria més festa, perque com diu el refrà ¡de la Festa, la Vespra!. Tot seguit als sòns de la “Dansà el Piló”, tots els participants pujaren a l’escenari i als acorts de la Rondalla anaven despedint-se del públic.

Per a finalisar l’acte prengué la paraula Pep Barat president d’El Piló, per a donar les gràcies a tots els participants per l’esforç que havien fet per a presentar el maravellós espectàcul que havien presenciat, i en espacial a Ampar Haro per haver segut la promotora, entregant-li un ram de flors.